Mięso ryb szybciej ulega zepsuciu niż mięso zwierząt rzeźnych.. "Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego" MINISTERSTWO EDUKACJI NARODOWEJ Marcin Bednarek Sporządzanie podstawowego asortymentu potraw i półproduktów z mięsa zwierząt rzeźnych 512[05].Z1.07 Poradnik dla ucznia Wydawca Instytut Technologii Eksploatacji .10 Krki ciasta rozp aszczy w rku, na oy nadzienie, zlepi.. W konsystencji luźniejszy jest od kremu.. Kategorie wagowe jaj spożywczych.. RYBY można dzielić według kilku kryteriów: OCENA ŚWIEŻOŚCI RYB.. Sos to gęsty płyn, tworzony na bazie różnych składników, nadających mu odmienne smaki (ostry, łagodny, kwaśny, słodki), stosowany jako dodatek do: mięs, ryb, makaronów, wędlin, sałatek, deserów itd.. Przechowywanie i utrwalanie ryb.. * Proś o ryby z lokalnych połowów.. Z jego ziaren wytwarza się nie tylko produkty, takie jak płatki .Dlaczego warto jeść świeże ryby - poznaj ich największe zalety.. Charakterystyka towaroznawcza serów twarogowych i podpuszczkowych oraz serów topionych .6.3.. Przetwory z ryb 220 6.8.. Opis symbolu znajdującego się na jajach.. Kasze.Ocena towaroznawcza i zastosowanie ryb w produkcji gastronomicznej 1.. Potrawy z ryb gotowanych 215 6.6.2.. Warzywa, owoce i grzyby i ich charakterystyka towaroznawcza.. Charakterystyka towaroznawcza tłuszczów roślinnych i zwierzęcych..
Charakterystyka towaroznawcza ryb.
.KOD Wymaganie wstępne; W-1: Znajomość wiedzy z zakresu biochemii, chemii żywności, systematyki organizmów wodnych i towaroznawstwa żywności.Towaroznawcza ocena żywności: Specjalność: Hodowla zwierząt gospodarskich: Jednostka prowadząca: Katedra Immunologii, Mikrobiologii i Chemii Fizjologicznej: Nauczyciel odpowiedzialny: Małgorzata Jakubowska < Inni nauczyciele: Artur Rybarczyk < ECTS (planowane) 2,0: ECTS (formy .Sporządzanie podstawowego asortymenty potraw i półproduktów z mięsa zwierząt rzeźnych 1.. Obróbka wstępna ryb 209 6.5.. Ryby to zdrowa alternatywa dla mięsa i niezastąpione źródło składników odżywczych dla osób, które potrzebują szczególnej podaży zdrowych tłuszczów, przebywających na diecie, małych dzieci lub kobiet w ciąży.. Ogólna charakterystyka ryb Charakterystyka ważniejszych gatunków ryb Budowa i skład chemiczny mięsa ryb Przyczyny szybkiego psucia się ryb 2.. S ą one przede wszystkim źródłem witamin A, B i D.. Mąka jest to mieszaniną związków organicznych i nieorganicznych.. Do rodzin śledziowatych należą m.in.: śledź, szprot, sardynka, sardynela; największe znaczenie gospodarcze mają śledzie i szproty.. Podział ryb 28.. Sosy zimne - są dodatkiem do potraw zimnych przekąsek .Znajomość wiedzy z zakresu biochemii, chemii żywności, systematyki ryb i towaroznawstwa żywności..
Charakterystyka towaroznawcza wędlin.
Mleko spożywcze, napoje mleczne niefermentowane i fermentowane, śmietana i śmietanka .. Potrawy z ryb smażonych 216 6.6.3.. Charakterystyka jaj.. Obróbka wstępna ryb 4.29.. Konserwy rybne.. Mąki będące w sprzedaży podzielone są na typy.. Ocena towaroznawcza i zastosowanie ryb w produkcji gastronomicznej 1.. Wiadomości .RYBY I OWOCE MORZA Owoce morza Technologia gastronomiczna Zespół Szkół Gospodarczych im Spytka Lig ęzy w Rzeszowie Materiały przygotowali: • mgr in Ŝ. Krzysztof Matłosz • mgr in Ŝ. Danuta Ławniczak • mgr in Ŝ. Sabina Walat RZESZÓW 2005Charakterystyka towaroznawcza mięsa zwierząt rzeźnych, potrawy z mięsa gotowanego.. Porcja potrawy powinna way 300 g.Podręcznik podzielony jest na trzy części.. Śledź z Bałtyku osiąga różną długość, przeważnie 20 cm, a w Morzu Północnym -35cm.42.. Przetwory produkowane z jaj.. W zasadzie wszystkie gatunki świeżych ryb zawierają wielonienasycone kwasy Omega-3, witaminy A .Ogólna charakterystyka drobiu.. Cechy świeżości ryb 31/32.. Grzyby jadalne - zastosowanie.. 35.Owoce morza są również dobrym źródłem witamin z grupy B (B6, B5, PP i B12), witamin rozpuszczalnych w tłuszczach - witaminy D, A i E, składników mineralnych - jodu, fosforu, miedzi, selenu oraz fluoru.. Potrawy z ryb duszonych, pieczonych i zapiekanych 218 6.7.. 49.Tłuszcze ryb mają nisk ą temperatur ę topnienia i wysok ą przyswajalno ść, która wynosi ok. 92%..
Charakterystyka towaroznawcza towarów żywnościowych.
Charakterystyka wybranych owoców i warzyw.. Pola ryżowe możemy obecnie spotkać w ponad stu państwach na Ziemi, a szerokie spożywcze i kosmetyczne wykorzystanie ryżu jest popularne również w Polsce.. Przetwory rybne Ryby mrożone Ryby solone Ryby wędzone Ryby marynowane Konserwy rybne 3.. Cele przedmiotu.. Ryby i przetwory rybne Ogólna charakterystyka ryb.. Potrawy z ryb 215 6.6.1.. 1.Mieso-mięśnie szkieletowe wraz z przynależna tkanka tłuszczową łaczna i kostna pochodzące z tusz,półtusz lub ćwierc tusz i spełniajace wymagania przewidziane norma dla poszczególnych rodzajów mięsa.Miesa dostarczaja nam zwierzęta rzexne takie .RYBY - podział i ocena świeżości.. W części drugiej CHARAKTERYSTYKA TOWAROZNAWCZA ŻYWNOŚCI przedstawiono: mleko i przetwory mleczne, mięso i przetwory mięsne, drób i przetwory drobiowe, jaja, ryby i przetwory .Ryż biały, brązowy, dziki czy jaśminowy?. Wartość odżywcza ryb.. Do rodzin śledziowatych należą m.in.: śledź, szprot, sardynka, sardynela; największe znaczenie gospodarcze mają śledzie i szproty.. Charakterystyka i wykorzystanie owoców morza w gastronomii 36.Sosy i zupy-charakterystyka.. Skład chemiczny i wartość odżywcza ryb..
Charakterystyka towaroznawcza wybranych gatunków ryb.
Charakterystyka wybranych przetworów rybnych.Mąka - charakterystyka i rodzaje.. Jej skład jest zróżnicowany i zależy od jakości ziarna i wyciągu.. Sprawdzenie wiadomości - mięso, tłuszcze.. Śledź z Bałtyku osiąga różną długość, przeważnie 20 cm, a w Morzu Północnym -35cm.Charakterystyka towaroznawcza wybranych gatunków ryb.. Przetwory drobiowe.. Klasyfikacja, wartość odżywcza ryb i owoców morza.. Charakterystyka i zastosowanie owoców morza 223 6.8.1.. Mąka.. W części pierwszej OGÓLNA CHARAKTERYSTYKA TOWARÓW opisano: asortyment towarowy, jakość, magazynowanie, transport, opakowanie, oznakowanie i konserwację towarów.. KOD Cel modułu/przedmiotu; C-1: Zapoznanie z wlaściwościami fizyko-chemicznymi i charakterystyką towaroznawczą produktów rybnych.. Ocena świeżości ryb 208 6.4.. Ogólna charakterystyka ryb Charakterystyka ważniejszych gatunków ryb Budowa i skład chemiczny mięsa ryb Przyczyny szybkiego psucia się ryb 2.. Przyczyny szybkiego psucia się ryb i metody rozpoznawania świeżości ryb.. W polskich sklepach znajdziesz już produkty rybne ze znakiem MSC.. 3 wymienić cechy mięsa drobiowego; scharakteryzować przetwory drobiowe; określić zasady pakowania i przechowywania drobiu i jaj; dokonać poradnictwa przy sprzedaży; V. Charakterystyka gatunków ryb morskich i słodkowodnych.. Podobnie jak ryby morskie zawierają kwasy tłuszczowe omega-3 - nie są to jednak jak w przypadku zwłaszcza tłustych ryb ilości .asortymenty towarów żywnościowych przechowywanych w stanie schłodzonym i zamrożonym, ich charakterystyka, warunki przechowywania w/w towarów (temperatura, wilgotność, obieg lub ruch powietrza); trwałość w/w towarów,* Kupuj produkty rybne z ekologicznym certyfikatem.. Przetwory rybne Ryby mrożone Ryby solone Ryby wędzone .III.. To pomoże lokalnym społecznościom, przyczyni się do promocji połowu na małą skalę i zmniejszy potrzeby transportu ryb.. Każdy typ mąki związany z wyciągiem i informuje nas o zawartości soli mineralnych, które zawarte są w 100g mąki.W części drugiej CHARAKTERYSTYKA TOWAROZNAWCZA ŻYWNOŚCI przedstawiono: mleko i przetwory mleczne, mięso i przetwory mięsne, drób i przetwory drobiowe, jaja, ryby i przetwory rybne, tłuszcze, owoce, warzywa, grzyby i ich przetwory, ziemniaki i przetwory ziemniaczane, zboża i przetwory zbożowe, cukier, miód i wyroby cukiernicze .. Przyczynami są: większa zawartość wody obecność śluzu stanowiącego dobrą pożywkę dla drobnoustrojów obecność enzymówZapiszcie temat lekcji w zeszytach: "Charakterystyka towaroznawcza drobiu".. Zawarto ść tłuszczu w mięśniach ryb stanowi kryterium podziału ryb na trzy grupy: 1) ryby tłuste , zawieraj ące powy Ŝej 5% tłuszczu ( m.in. cesta, halibut, łoso ś, tro ć,Charakterystyka towaroznawcza mięsa zwierząt rzeźnych, drobiu, ryb i owoców morza.. Ocena jakości przetworów rybnych.. Nam - Europejczykom - ryż kojarzy się głównie z kuchnią orientalną i klasyczną widokówką z Dalekiego Wschodu.. Uformo-wane knedle wrzuca do wrzcej, osolonej wody, ugotowa..